Raad van State buigt zich over beroepen op monumentenvergunning Papiermolen
Op 14 maart 2016 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een zitting gehouden waarin de beroepen tegen de monumentenvergunning van de Papiermolen zijn behandeld. De Raad van State is van plan om binnen zes weken uitspraak te doen.
Voor het project Aanpak Ring Zuid is onder meer een aanpassing van De Papiermolen nodig. Het nieuwe Julianaplein vraagt namelijk meer ruimte dan het huidige verkeersplein met verkeerslichten. De ligweide van het zwembad moet iets worden verkleind en op een andere manier worden vormgegeven. Het groene karakter van de ligweide blijft in het plan zo veel mogelijk behouden, onder andere door de aanleg van een groene wal tussen de ligweide en het nieuwe Julianaplein. Ook worden de vijvers anders ingericht. Meer informatie over het plan is te vinden in aflevering 9 van onze rubriek Bij u in de straat.
Omdat De Papiermolen een rijksmonument is, moest bij de gemeente voor deze aanpassingen een monumentenvergunning worden aangevraagd. Vanaf 20 augustus 2015 heeft de gemeente de ontwerp-vergunning zes weken ter inzage gelegd. Hierop zijn 309 zienswijzen binnengekomen. Daarvan waren 306 dezelfde. De zienswijzen hebben niet geleid tot aanpassingen. In het najaar heeft de gemeente Groningen de vergunning verleend. Hiertegen zijn twee beroepen ingediend. De Raad van State heeft deze op 14 maart in een zitting behandeld. De uitspraak wordt eind april verwacht.
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
“Mijn doel was om mijn afstudeerstage bij het project Aanpak Ring Zuid te doen en dat is gelukt!”, vertelt Jos van der Molen (25). Inmiddels heeft hij de opleiding Built Environment afgerond aan de Hanzehogeschool Groningen en werkt hij als junior integraal faseringscoördinator en werkvoorbereider bij Combinatie Herepoort.
Nu we druk bezig zijn met het aanbrengen van zand bij de Brailleweg, worden de volgende stappen op en rond de A28 en het Julianaplein steeds zichtbaarder. Maar voordat het nieuwe ‘ongelijkvloerse’ Julianaplein gebouwd kan worden, moet er nog veel gebeuren. Tijdens de bouw van het nieuwe Julianaplein moet het verkeer namelijk zoveel mogelijk kunnen doorrijden. Het proces van tijdelijke wegen naar een helemaal nieuw Julianaplein gebeurt daarom in 8 stappen.
In de jaren 60 werd de zuidelijke ringweg aangelegd. De aanleg van de weg had veel impact op de stad en er zijn veel verhalen over te vertellen. Deze week het verhaal van Piet Zijlstra. Hij liep veertig jaar geleden een halfjaar stage bij Rijkswaterstaat in Groningen en vond kortgeleden zijn oude stageverslag weer terug.