Huismussen en gewone dwergvleermuizen krijgen nieuwe verblijf- en broedplaatsen in de buurt van de zuidelijke ringweg. Het gaat onder andere om vleermuiskasten en mussenkasten aan het gebouw van speeltuinvereniging Oosterpoort. De voorzieningen zijn nodig omdat in de H.L. Wichersstraat verblijfplaatsen voor deze beschermde diersoorten verdwijnen.
Voor de ombouw van de zuidelijke ringweg is het nodig de woningen aan de noordzijde van de H.L. Wichersstraat af te breken. Op deze plek wordt de ringweg verdiept aangelegd. De sloop staat gepland voor de herfst van dit jaar. Overigens kunnen deze werkzaamheden pas daadwerkelijk starten nadat het Tracébesluit voor de zuidelijke ringweg onherroepelijk is. Daarvoor is het wachten op een definitieve uitspraak van de Raad van State. Naar verwachting is die er deze zomer.
Beschermde diersoorten
Uit onderzoeken voor het Milieueffectrapport (paragraaf 9.4.5) is gebleken dat bij de te slopen huizen in de H.L. Wichersstraat en de bijbehorende tuinen twee beschermde diersoorten voorkomen, namelijk de gewone dwergvleermuis en de huismus. De dwergvleermuizen hebben hier rust- en verblijfplaatsen; de huismussen vinden hier plekken om te nestelen en te broeden. Daarom zijn er maatregelen nodig om te voorkomen dat de sloop negatieve gevolgen voor deze beschermde diersoorten heeft. De maatregelen moeten tijdig worden genomen, zodat de dieren voldoende tijd hebben om de nieuwe verblijfplaatsen te ontdekken.
Vleermuis- en mussenkasten
Binnenkort wordt begonnen met het aanbrengen van vleermuis- en mussenkasten aan het gebouw van speeltuinvereniging Oosterpoort aan de Meeuwerderweg. Enkele voegen in de gevel worden breder gemaakt zodat vleermuizen hier een verblijfplek kunnen vinden. Het aanbrengen van de nieuwe verblijfplaatsen is als voorwaarde gesteld in de ontheffing van de Flora- en Faunawet die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft verstrekt.
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
Langs de zuidelijke ringweg verrijst het Geheugenbalkon, een uitkijkpunt dat een unieke blik biedt op de bouw van het verdiepte deel van de weg. Het Geheugenbalkon wordt ontwikkeld door Kunstpunt Groningen (voorheen CBK) in nauwe samenwerking met Combinatie Herepoort (CHP). Het ontwerp komt uit handen van architectuurstudio Studio L A. Projectleider Nicoline Wijnja vertelt: “Studio L A slaagde erin om een mooi ontwerp en statement te maken; het Geheugenbalkon kijkt uit op de stad die zich vernieuwt en maakt tegelijk een knipoog naar het verleden.”