Leerlingen schooltuinen vinden archeologisch vooronderzoek erg spannend
Het archeologisch vooronderzoek dat deze week nog bij de Helperzoomtunnel wordt uitgevoerd, is in de buurt van de schooltuinen aan het Helperpad. Ook voor de leerlingen van de schooltuinen is het archeologisch vooronderzoek interessant. Gemeentelijk archeologe Froukje Veenman vertelt hen waarvoor het onderzoek nodig is en wat er misschien kan worden gevonden.
Froukje Veenman heeft in enkele dagen tijd zeven basisschoolklassen bijgepraat over de archeologische werkzaamheden. “Zij vinden het erg leuk en spannend. Ik vertel dan bijvoorbeeld dat er in de grond pijlpunten kunnen zitten, gemaakt van vuursteen. Ook laat ik een houten pijl zien waarin we een stukje vuursteen hebben gebruikt als punt. Daarna nemen we een kijkje bij de put die nu gegraven is. De archeologen die hierin aan het werk zijn, vertellen iets over hun werk en beantwoorden vragen van de leerlingen. Die vragen zijn elke keer heel uiteenlopend.”
Vondst
Dat er vuurstenen in de grond zitten, is voor de leerlingen geen nieuws. Veel leerlingen hebben bij het werken in de schooltuinen al eens een stukje vuursteen gevonden. “Die zijn allemaal bewaard. De archeologen gaan deze week bekijken of het gaat om een bewerkt stukje vuursteen. Dat kan er namelijk op wijzen dat hier vroeger een nederzetting was. Dat zou een belangrijke vondst zijn.”
Op dat moment komt een van de leerlingen eraan. Zij heeft net in de schooltuin een vuursteentje gevonden. Samen met Froukje gaat ze ermee naar archeoloog Jeroen Mendelts, die namens AnteaGroup in de afgraving bezig is. Aandachtig bekijkt hij het vuursteentje. Het heeft heel scherpe randen. Zou het een bewerkt stukje steen zijn? Helaas, de scherpe randen zijn waarschijnlijk ontstaan na de ijstijd, toen het vuursteen vanuit Scandinavië door de smeltende ijsmassa’s naar ons land werd geschoven. “Maar blijf vooral doorzoeken”, zegt Jeroen tegen de leerlinge. “Het kan heel goed zijn dat jullie wel een bewerkt stukje vuursteen vinden.”
De werkzaamheden aan het Helperpad duren nog tot en met vrijdag 5 juni.
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
Bij archeologisch onderzoek aan de Brailleweg zijn opmerkelijke opgravingen gedaan uit verschillende periodes. Zo is er een granaathuls gevonden uit de Eerste Wereldoorlog en een reclamebordje van vermoedelijk vlak na de Tweede Wereldoorlog. De opgravingen komen voor een deel vermoedelijk uit het slib van een voormalig stukje van het Helperdiep, vertelt archeoloog André Pleszynski van MUG Ingenieursbureau.
Afgelopen zaterdag organiseerde Aanpak Ring Zuid in samenwerking met archeologen van het ingenieursbedrijf MUG en Combinatie Herepoort een speciale Archeologiedag voor omwonenden van de H.L. Wichersstaat. Op de bouwplaats bij de H.L. Wichersstraat zijn verschillende archeologische vondsten gedaan. De direct omwonenden mochten als eerste de vondsten van dichtbij bekijken.
Op dit moment wordt er een archeologisch onderzoek uitgevoerd bij de H.L. Wichersstraat, op de plek waar de bouwkuip van de verdiepte ligging van de zuidelijke ringweg komt. Bij dit onderzoek zijn onder andere drie kanonskogels gevonden die in 1672 vanuit de stad zijn afgevuurd op de manschappen van Bommend Berend. Verder lijkt het erop dat de houtzaagmolen De Zaayer, die hier ooit gestaan heeft, al veel eerder is gebouwd dan werd aangenomen. Het onderzoek duurt nog tot eind volgende week.