Archeologisch vooronderzoek bij toekomstige Helperzoomtunnel
Voordat de Helperzoomtunnel kan worden aangelegd, wordt op deze plek een archeologisch vooronderzoek gedaan. De werkzaamheden beginnen op 19 mei 2015 en duren ongeveer tot het eind van de maand.
De Helperzoomtunnel komt in het verlengde van de Helper Brink, op de plek van het huidige Helperpad. De tunnel gaat onder het spoor door en komt uit op de Verlengde Duinkerkenstraat, op bedrijventerrein Europapark.
De Helperzoomtunnel wordt een auto- en fietsverbinding tussen Helpman en het Europapark. De tunnel vervangt de spoorwegovergang bij de Esperantostraat, die om veiligheidsredenen moet sluiten.
Impressie van de Helperzoomtunnel.
Hondsrug
Archeologisch gezien komt de tunnel op een bijzonder interessante locatie, namelijk op de oostflank van de Hondsrug. Deze langgerekte zandrug tussen Groningen en Emmen vormt een natuurlijke verhoging in het landschap. Naar verwachting is hier een grote kans op vondsten en sporen uit de Steentijd, de Bronstijd en de IJzertijd.
Proefsleuven
Het onderzoek dat deze maand start, is een ‘proefsleuvenonderzoek’. Daarbij worden vrij diepe sleuven gegraven, waardoor het zand van de Hondsrug over een aantal vierkante meters wordt blootgelegd. Zo kan bekeken worden of zich hier een nederzetting bevindt. Als dat zo is, dan zal vlak voor de aanleg van de Helperzoomtunnel een echte opgraving plaatsvinden.
Werkzaamheden
De werkzaamheden worden uitgevoerd door Antea group en zullen ongeveer een week tot tien dagen gaan duren. Eerst worden er proefsleuven gegraven bij de Duinkerkenstraat, daarna aan de andere kant van het spoor op het Helperpad. De omgeving ondervindt hiervan geen hinder, behalve dat de schooltuinen enige dagen wat moeilijker bereikbaar zijn. De proefsleuf aan het Helperpad wordt door middel van hekken afgesloten. De werkzaamheden zijn alleen overdag, van 8.00 tot 17.00 uur.
Schooltuinen
Samen met de schooltuinen bekijken we hoe de leerlingen die de tuinen bezoeken, ook iets van het archeologisch onderzoek kunnen meekrijgen. We denken bijvoorbeeld aan een lesje archeologie of een bezoekje aan de put.
De schooltuinen aan het Helperpad.
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
Bij archeologisch onderzoek aan de Brailleweg zijn opmerkelijke opgravingen gedaan uit verschillende periodes. Zo is er een granaathuls gevonden uit de Eerste Wereldoorlog en een reclamebordje van vermoedelijk vlak na de Tweede Wereldoorlog. De opgravingen komen voor een deel vermoedelijk uit het slib van een voormalig stukje van het Helperdiep, vertelt archeoloog André Pleszynski van MUG Ingenieursbureau.
Afgelopen zaterdag organiseerde Aanpak Ring Zuid in samenwerking met archeologen van het ingenieursbedrijf MUG en Combinatie Herepoort een speciale Archeologiedag voor omwonenden van de H.L. Wichersstaat. Op de bouwplaats bij de H.L. Wichersstraat zijn verschillende archeologische vondsten gedaan. De direct omwonenden mochten als eerste de vondsten van dichtbij bekijken.
Op dit moment wordt er een archeologisch onderzoek uitgevoerd bij de H.L. Wichersstraat, op de plek waar de bouwkuip van de verdiepte ligging van de zuidelijke ringweg komt. Bij dit onderzoek zijn onder andere drie kanonskogels gevonden die in 1672 vanuit de stad zijn afgevuurd op de manschappen van Bommend Berend. Verder lijkt het erop dat de houtzaagmolen De Zaayer, die hier ooit gestaan heeft, al veel eerder is gebouwd dan werd aangenomen. Het onderzoek duurt nog tot eind volgende week.