Met de publicatie op 19 december 2014 van een zogenaamde ‘aankondiging’ is de aanbestedingsprocedure van het project Aanpak Ring Zuid begonnen. Deze procedure gaat naar verwachting een jaar duren. Het streven is dat eind 2015/begin 2016 de opdrachtnemer is gevonden die de ombouw van de zuidelijke ringweg gaat realiseren.
Voor het project Aanpak Ring Zuid wordt een Europese aanbestedingsprocedure gevolgd. Rijkswaterstaat treedt daarbij op als opdrachtgever. Het gaat in deze opdracht niet alleen om het realiseren van het Tracébesluit, maar ook om de inrichtingsplannen voor vier buurten en wijken nabij de ringweg en om de aanleg van de Helperzoomtunnel. De opdrachtnemer gaat uitwerken hoe de vastgestelde plannen het beste kunnen worden uitgevoerd. Deze methode van aanbesteden wordt ‘design & construct’ genoemd: ontwerp en uitvoering.
Selectiefase
De eerste stap in de aanbestedingsprocedure is de selectiefase. Deze begint met de aankondiging van de opdracht op TenderNed. Op deze website staan alle aanbestedingen van de Nederlandse overheid. In deze fase kunnen (combinaties van) marktpartijen tot 13 februari 2015 laten weten geïnteresseerd te zijn in de opdracht. De marktpartijen die aan de voorwaarden voldoen, worden toegelaten tot de aanbestedingsprocedure.
Beroepsprocedure
Deze eerste stap van de aanbesteding loopt parallel met twee gerechtelijke procedures. De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State en de Rechtbank Groningen moeten nog uitspraak doen naar aanleiding van de beroepschriften tegen het Tracébesluit en de omgevingsvergunning voor de Helperzoomtunnel. Naar verwachting zijn deze procedures in de loop van 2015 afgerond. Hierop vooruitlopend is ervoor gekozen alvast met de aanbestedingsprocedure te beginnen.
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
Vandaag publiceerde de Raad van State de uitspraak dat Combinatie Herepoort de bomen in het gebied ten oosten van het spoor mag kappen. Deze uitspraak had de rechter op dinsdag 12 december in de zitting mondeling al gedaan.
Bij de Raad van State vond op 29 november jl. een zitting plaats naar aanleiding van een schorsingsverzoek dat de Vleermuizenwerkgroep Groningen had ingediend tegen de aanleg van de tijdelijke infrastructuur. Zoals verwacht heeft de Raad van State vandaag de vergunning voor de tijdelijke infrastructuur geschorst tot het moment dat uitspraak is gedaan over een aantal kapvergunningen.
Vandaag vond de zitting bij de Raad van State plaats over vijf omgevingsvergunningen voor bomenkap, namelijk in het gebied bij de Julianavijver en op de taluds van de ringweg bij de toekomstige verdiepte ligging. De Vleermuiswerkgroep Groningen (VWG) en de Natuur en Milieufederatie waren hiertegen in beroep gegaan. Vooruitlopend op de uitspraak in deze zaak had de Raad van State op 13 november 2017 vier van de vijf vergunningen geschorst. Vandaag heeft de Raad van State de schorsing van bijna de helft van deze vergunningen opgeheven. Dit betekent dat Combinatie Herepoort de bomen in het gebied ten oosten van het spoor mag gaan kappen.