Luchtfoto's verdiepte ligging en Julianaplein | 29 juli 2024 | Foto's: Rijkswaterstaat


De oude zuidelijke ringweg van Groningen maakt tussen de Europaweg en het Julianaplein plaats voor een nieuwe. Het nieuwe deel wordt verdiept aangelegd, met daaroverheen drie 'deksels'. Op die deksels leggen we later het Zuiderplantsoen aan.

Europaweg

CG3A9363 RWSNN_Ring ARZ zuid (14)

De verdiepte ligging begint (en eindigt) aan de oostzijde bij de Europaweg ter hoogte van het Oude Winschoterdiep. Vanaf hier loopt de weg naar beneden. Goed zichtbaar is dat de nieuwe oprit vanaf de Europaweg nu is aangesloten op de verdiepte ligging.

Oude Winschoterdiep

CG3A9363 RWSNN_Ring ARZ zuid (16)

De verdiepte ligging gaat onder het Oude Winschoterdiep door. Daarmee is het eerste aquaduct van de provincie Groningen een feit. De oude ringweg is grotendeels verdwenen. Zo kun je voor het eerst sinds de jaren 70 vanaf de H.L. Wichersstraat de Meeuwerderbaan weer zien.

Viaduct boven spoor

CG3A9363 RWSNN_Ring ARZ zuid (18)

De oude ringweg is rond de Esperantostraat en de Waterloolaan grotendeels afgebroken. Goed is te zien dat alleen het viaduct boven het spoor nog staat. Deze wordt tijdens de buitendienststelling van het spoor van 3 augustus tot en met 11 augustus afgebroken.

Hereweg

CG3A9363 RWSNN_Ring ARZ zuid (20)

In het gebied rond de Hereweg is de ringweg afgebroken. De damwanden zijn ook weggewerkt. Om de overlast voor de omgeving te beperken zijn deze in de grond gelaten. Ze zijn nu tot het maaiveld "afgebrand". Dit betekent dat ze nu tot het huidige grondniveau zijn afgebroken. Later zal het Zuiderplantsoen aangelegd worden. Hierdoor zullen ze in de toekomst niet meer zichtbaar zijn. Onder de verdiepte ligging zit al een systeem om het grondwaterniveau aan de zuid- en noordzijde in evenwicht te houden. Hierdoor zullen de damwanden geen invloed hebben op het grondwaterpeil.

Julianaplein

CG3A9363 RWSNN_Ring ARZ zuid (23)

Tot slot het nieuwe Julianaplein. Op dit moment is de tunnelboog voor verkeer vanuit Haren/Assen (A28) richting Hoogkerk/Drachten (A7) al in gebruik. Ook de verbindingsboog voor de omgekeerde route is al open. We werken nog aan de aansluiting op de verdiepte ligging, aan de oostzijde van het Julianaplein. We verwachten in de avond van zondag 1 september de ringweg in gebruik te nemen. In datzelfde weekend vinden er verschillende festiviteiten plaats om de opening te vieren met stad en regio. Voor meer informatie: https://www.aanpakringzuid.nl/acties/ring-rond/

Westpolder

CG3A9363 RWSNN_Ring ARZ zuid (21)

Het deel van de verdiepte ligging ten westen van de Hereweg noemen we de Westpolder. Hier maken we de aansluiting van de verdiepte ligging op het Julianaplein. Goed is te zien hoe aan beide zijdes de belijning al op het asfalt is te zien.