Aan het woord

“Het is een noodzakelijk kwaad dat Groningse ondernemers - ook in de binnenstad - de komende tijd hinder ondervinden van de verbouwing van de zuidelijke ringweg. Maar het geldt voor iedere verbouwing: eerst krijg je een tijdje een puinhoop, maar uiteindelijk ziet het er beter uit. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat ook het geval zal zijn bij de aanpak van de zuidelijke ringweg.”

In enkele weken tijd is de noordzijde van de H.L. Wichersstraat, op enkele panden na, vakkundig gesloopt. Waar meerdere generaties Stadjers leefden, liggen nu nog stapels bakstenen. “De sloop is goed verlopen, grotendeels volgens planning”, zegt Gerry Piers. Hij is uitvoerder-sloop bij de firma Dusseldorp en moet er op toezien dat alles vakkundig verloopt.

“Heel slecht!”. In twee woorden geeft Harry Oosterhof (72), woonachtig aan de Maaslaan met fraai uitzicht over de zuidelijke ringweg en een nog mooier uitzicht op het Julianaplein, aan hoe hij denkt over de plannen voor de aanpak van de zuidelijke ringweg.

"Het is zeer boeiend, de naderende aanpak van de zuidelijke ringweg. Dát de ringweg moet worden aangepakt, daar heb ik wel vrede mee: wat moet, dat moet, ook al ben ik het niet met alles eens. Maar als buurtbewoner vind ik het heel spannend om alles te gaan volgen!" Dat zegt Bert Mulder (71), al meer dan veertig jaar woonachtig aan de Rivierenhof.

Combinatie Herepoort, de aannemer van de ombouw van de zuidelijke ringweg, voert sinds de zomer allerlei onderzoeken uit in de omgeving van de ringweg en op de weg zelf. Remco Wiltink, manager conditionering van Combinatie Herepoort, legt uit waarom dat nodig is.

Kabels, katrollen, hekwerk en een schaftkeet: het is duidelijk zichtbaar dat er werk in uitvoering is nabij het openluchtbad De Papiermolen, de Maaslaan en de Muntinglaan. Uitvoerder Jasper Gieling (30) van aannemer A. Hak legt uit wat er gebeurt en wat daarbij zo bijzonder is.

De aanpak van de zuidelijke ringweg (2017-2021) zorgt niet alleen voor een betere bereikbaarheid, maar ook voor veel extra werkgelegenheid in het Noorden. “Als regio komen we hier sterker uit.” Dat zegt Peter Westra namens Combinatie Herepoort, het consortium dat de aanbesteding heeft gewonnen.


Lydia Gorter is bij Enexis werkzaam als Medewerker Engineering. In die functie is zij betrokken bij het voorbereiden van het verleggen van kabels en leidingen. Misschien vallen haar werkzaamheden wat minder op dan de werkzaamheden die buiten zichtbaar zijn, maar zonder de inzet van mensen zoals Lydia zou de aanpak van de zuidelijke ringweg niet mogelijk zijn.