Aan het woord

Het intrillen van de damwandplanken voor de bouwkuip van de verdiepte ligging veroorzaakt behalve veel geluid ook trillingen in de omgeving. De aannemer heeft van tevoren berekend dat de kans op schade aan woningen nihil is. “Toch houden we de vinger aan de pols”, vertelt Duurt Cazemier van Combinatie Herepoort.

De uitdrukking ‘Er gloort licht aan het einde van de tunnel’ is wel erg van toepassing op de persoonlijke missie van Henk en Ria ter Veen. Het echtpaar zette zich de afgelopen jaren in om een fietstunnel te behouden tussen de Rivierenbuurt en zwembad De Papiermolen. Met succes, want er blijft een tunnel.

Deze zomer begint Combinatie Herepoort met de aanleg van de bouwkuip waarin de toekomstige verdiepte ligging van de ringweg wordt gebouwd. Het bouwen van de verdiepte ligging wordt een bijzonder pittige klus, erkennen Jeroen Reessink van Aanpak Ring Zuid en Durk Boonstra van Combinatie Herepoort.

In de zomer van 2019 begint aannemer Combinatie Herepoort met het intrillen van damwandplanken bij de zuidelijke ringweg. Deze damwandplanken gaan de bouwkuip vormen waarin het verdiepte weggedeelte van de ringweg wordt gebouwd. Aan het eind van het jaar moet de hele damwand geplaatst zijn. De voorbereiding van deze klus is in volle gang. Het intrillen van de damwandplanken gaat veel hinder voor de omgeving opleveren, vertellen Jeroen Reessink van Aanpak Ring Zuid en Durk Boonstra van Combinatie Herepoort.

Stukken wegdek worden doorgeknipt, liggers doorgezaagd en staanders omvergetrokken. De sloop van de oude zuidbaan van de zuidelijke ringweg is in volle gang. Maar werkzaamheden als deze veroorzaken veel geluid, weten hoofduitvoerder Thomas Nolte en werkvoorbereider civiel Wijbe Wouda. Zij doen er dan ook alles aan om de geluidsoverlast te beperken.

Midden in de stad de ringweg vernieuwen. Op dezelfde plek als waar de huidige ringweg ligt. En het verkeer? Dat blijft gewoon rijden. Onmogelijk? Als je het aan uitvoerder Edwin Horinga en werkvoorbereider Gerard Huizingh vraagt, is het antwoord “nee”. "Maar het is wel een flinke uitdaging.”

Een viaduct slopen in honderd uur. Dat was de uitdaging voor het team van de verdiepte ligging. Tijdens de treinvrije periode, van 16 t/m 20 februari jl., werkten zij 24 uur per dag om grote delen van het Esperantoviaduct af te breken. "Zo’n treinvrije periode is voor mij de slagroom op de taart."

In gesprek gaan én blijven met de inwoners van Groningen. In zijn baan als steward is dat het belangrijkste, vindt Cees Heuvingh. De geboren en getogen stadjer draagt graag een steentje bij aan een beter bereikbare stad. ‘Ik bied omwonenden een luisterend oor én waar mogelijk een oplossing.’

Dat er tussen theorie en praktijk een wereld van verschil ligt, ontdekten Planologie-student Thom en Rechtenstudente Lara. Als gastheer en gastvrouw ontvangen ze dagelijks mensen in Paviljoen Ring Zuid; het informatiecentrum van project Aanpak Ring Zuid. "Bezoekers kunnen bij ons hun verhaal kwijt en antwoord krijgen op hun vragen.”