Aan het woord
Weer of geen weer, doordeweekse dag of weekend, ze staan er: de verkeersregelaars. Bij een project als Aanpak Ring Zuid zijn deze professionals onmisbaar, want al het passerende verkeer leiden zij in goede banen.
Hoe kan architectuur een bijdrage leveren aan de maatschappij, aan de verbinding tussen mensen onderling en aan de band met hun leefomgeving? Bovendien zonder daarbij de historie uit het oog te verliezen? Lorien Beijaert en Arna Mačkić van Studio L A maken er hun werk van. Via een minicompetitie kreeg Studio L A de opdracht voor het ontwerpen van een uitkijkpunt. Dit Geheugenbalkon staat straks bij de verdiepte ligging ter hoogte van de Hereweg.
In mei 2021 is het zover: het inrijden van het betonnen spoordek in de bouwkuip van de verdiepte ligging bij de Verlengde Lodewijkstraat. Daar komt heel wat bij kijken, zoals het stilleggen van het treinverkeer. Projectcoördinator Ruben Schutten en werkvoorbereider Erik Veenstra van Combinatie Herepoort leiden dit project in goede banen.
De werkzaamheden rondom Aanpak Ring Zuid zijn voor geïnteresseerden te volgen via drie webcams op verschillende locaties rondom de bouwplaatsen. Die trekken een hoop bekijks. Zodra er eentje uitvalt, merken de vaste volgers dat meteen op. Een van die vaste volgers is Egbert Willegers, een project-engineer uit Groningen.
Daniëlle van Lieshout (Combinatie Herepoort) beheert en controleert het grondwater voor het project Aanpak Ring Zuid. Ook al is ze een van de weinige vrouwen op de bouwplaats, Daniëlle voelt zich thuis in deze wereld. “Mannen kijken in het begin vaak raar op, maar ik ben meestal al snel one of the guys.”
Met het Groningse bedrijf ‘Bouwwebcam’ is Eckhart Post een van de grondleggers van het online bouwtoerisme in Nederland. “Tegenwoordig zijn livestreams de normaalste zaak van de wereld, maar tien jaar geleden was het nog echt pionieren”, vertelt Eckhart. In 2017 plaatste hij de eerste webcam voor Aanpak Ring Zuid.
“Mijn doel was om mijn afstudeerstage bij het project Aanpak Ring Zuid te doen en dat is gelukt!”, vertelt Jos van der Molen (25). Inmiddels heeft hij de opleiding Built Environment afgerond aan de Hanzehogeschool Groningen en werkt hij als junior integraal faseringscoördinator en werkvoorbereider bij Combinatie Herepoort.
Begin november begint Combinatie Herepoort met werkzaamheden aan het viaduct bij de Van Iddekingeweg. Daar wordt de verflaag op het beton van het viaduct verwijderd. In deze verflaag is de stof Chroom 6 aangetroffen. Dit gaan we op een veilige manier verwijderen. Chroom-6 werd vroeger vaak verwerkt in verf vanwege de roestwerende werking en kleur. Als chroom-6 vrijkomt bijvoorbeeld door te schuren of te stralen, kan het schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom moet het op een veilige manier worden verwijderd, zodat geen risico’s ontstaan voor de omgeving. Vincent Velthuijs van Combinatie Herepoort en Robert Lunenborg, chroom-6 specialist bij SealteQ, leggen uit hoe ze dit veilig doen.