Aan het woord

Je hebt handen en ogen vrij terwijl je naar de plaats van bestemming wordt gebracht. Dat is het voordeel van het openbaar vervoer. Bussen spelen een belangrijke rol tijdens de bouwfase van het project Aanpak Ring Zuid en daarna. Het OV-bureau Groningen-Drenthe heeft meegedaan in de ontwerpfase en gaat eraan bijdragen dat Groningen tijdens de bouwfase bereikbaar en in beweging blijft. Jan van Selm vertelt ons hier meer over.

Het Julianaplein. Het is voor vele forenzen dagelijks weer een verschrikking. Vooral in de ochtend- en avondspits staat het verkeer er regelmatig muurvast. Om opstoppingen te voorkomen en het verkeer vlot te laten doorrijden, wordt het plein ongelijkvloers gemaakt. Hoe kijken forenzen tegen de aanpak van de zuidelijke ring aan? We vroegen het aan Arjen Bergman, die voor zijn werk in Groningen vrijwel dagelijks over het Julianaplein moet.

Leerlingen moeten veilig naar school kunnen. Dat vindt basisschooldirecteur Henk Huisinga. Daarom is hij in gesprek gegaan met zowel de projectorganisatie als met andere scholen in Groningen-zuid. En hij is niet ontevreden.

Geen felle acties tegen het plan, maar kritische vragen stellen met de kennis die ze heeft. Dat is wat Rivierenbuurt-bewoonster Hillie Welp doet. Zij zou graag zien dat de plannen die er nu liggen, geoptimaliseerd worden wat betreft de leefbaarheid van de omgeving en het behoud van het milieu. Dit kan bijvoorbeeld gerealiseerd worden met geluidsschermen en begroeiing.

De afrit van de A28 naar het centrum komt dichter bij de woningen aan de noordkant van de wijk De Wijert. Wat vinden de bewoners van De Wijert van dit vooruitzicht? We vroegen het aan Emile Diekstra. Diekstra is 37 jaar, komt uit Gasselte en woont nu dertien jaar in de Multatulistraat, een zijstraat van de Vondellaan. Hij kwam na zijn studie in Groningen wonen en werkt nu als vrijwilliger bij de stichting Leergeld.

De vier scholen in Helpman hebben met interesse de totstandkoming van de plannen voor de zuidelijke ringweg gevolgd. Maar voor de scholen is er slechts één zaak die echt belangrijk is: de veiligheid van de leerlingen moet zijn gewaarborgd. ‘Als onze leerlingen maar veilig van en naar school komen!’ Daarom hebben ze vanaf het begin meegedacht over de plannen. De scholen hebben eraan bij kunnen dragen dat de situatie aan de Helper Brink veiliger wordt dan aanvankelijk in de plannen was opgenomen.

Een verdiepte ligging van de ringweg. Daar was het Wim Maat om te doen toen hij actiecomité ‘Tunnelvariant!’ oprichtte. Het comité baseerde zich op een rapport uit de jaren ‘90 met de suggestie een tunnel te bouwen. Inmiddels heeft Wim Maat het idee van een tunnel losgelaten, maar heeft hij nog wel een aantal wensen betreffende het plan.

De leefbaarheid van de Rivierenbuurt. Dat is iets wat de bewoners erg bezig houdt sinds de plannen van Aanpak Ring Zuid werden gepresenteerd. Een aantal bewoners heeft de gelegenheid aangegrepen om zelf met zienswijzen te komen betreffende de plannen. Een van die bewoners is Harmen de Vries. Wij vroegen hem wat zijn belangrijkste suggesties zijn.

Stad en regio beter bereikbaar houden, een leefbare omgeving en meer verkeersveiligheid. Dat zijn de belangrijkste doelstellingen van de Aanpak Ring Zuid. Ook het Noorderpoort en het Euroborg-platform hechten hier veel waarde aan. Harry Bouma, vertegenwoordiger van beide partijen, vertelt ons wat zijn visies zijn